lørdag 1. september 2012

Torsdag: Ny sykkelrekord og planetarium

Vi startet tidlig fra Flensburg og hadde bestilt hotell for neste overnatting. Vi hadde lyst til å se Schleswig og tilbrakte et par timer der. Imidlertid var været og formen god, så vi bestemte oss for å sykle i vei så langt vi kom. Utpå dagen klarnet det opp og vi avbestilte overnattingen idet vi så at vi kunne komme lengre enn først antatt. etter hver kom vi inn  på en grusvei som var ganske god, men den ble verre. For de som har kjennskap til Jærstrendene og kanskje har forsøkt å sykle i den løse sanden, vil det kunne vekke gjenkjennelse. Det endte med at Marit veltet og falt inn i en brennenesleåker. Heldigvis var ikke skadene større enn noen skraper og litt svimerker, men da ble det ikke lenger Ochsenweg! Vi valgte deretter å sykle på en utmerket, asfaltert sykkelsti langs Bundesbahn 77 helt inn til Rendsburg. Totalt tilbakelagt distanse ble da 83,34 km: Ny rekord! Ikke det at vi har en konkurranse om å sykle lengst mulig hver dag, men når det stort sett er flat vei, solen skinner, temperaturen er perfekt og vi ikke har motvind, da sykler vi bare i vei...

Så var det dagens begivenhet:  I Schleswig finnes det et planetarium som opprinnelig ble bygget av ved slottet Gottorf under Friedrich III på midten av sekstenhundretallet.  Det består av en jordklode - ca 3 meter i diameter - som viser jordkloden på utsiden. Men man kan gå inn i den og da ser man himmelvelvingen med alle stjernebildene malt på barokkvis.  Denne kloden har hatt en skiftende tilværelse i mange århundrer, men ble bragt tilbake til Schleswig på 1990-tallet og restaurert.  Det var fantastisk å se hvilke deler av jorden man kjente til og ikke kjente til den gangen, og enda mer fantastisk å se alle stjernebildene tegnet i barokkstil inne i selve planetariet.  For den som er mer interessert kan det vises til:

Utenfor globusen er det en barokkhage i italiensk stil – den første i Nord-Europa oppført på 1700-tallet.  Her er det også skulpturer som f.eks. dette elefanthodet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar