torsdag 4. oktober 2012

Tirsdag: Laufenburg–Büsingen – en grenseoverskridende opplevelse!


Dagen opprant med «någe tåge», men etterhvert kom solen frem og det ble riktig deilig. Vi hadde overnattet på nordsiden av Rhinen, alså i Tyskland, men bestemte oss for å fortsette på sørsiden. Det var en god og ganske flat sykkelvei og etter en stund passerte vi elven Aare som kommer fra Zürichsee og drenerer de midtre deler av Schweiz. Ved samløpet er den faktisk større enn Rhinen, men vi merket ikke at Rhinen ble mindre av den grunn.  Etter en stund tok vi oss over til nordsiden og gjennom et område som veksler mellom Tyskland og Schweiz – vi hadde fem grensepasseringer før vi kom til de fantastiske Rheinfallen. Det er et fossefall som også imponerte oss fra Norge - høyden er bare 23 meter, men vannmengden er enorm.

Like etter var det Schaffhausen og her kommer dagens geografiquiz: Finnes det noen del av Tyskland som ikke henger sammen med resten av landet? Svaret er ja – øst for Schaffhausen ligger Büsingen – en bitteliten enklave omgitt av Sveits på alle kanter. Det var helt umulig å merke når og hvor vi passerte grensene ut og inn av denne enklaven. Den har en litt morsom historie: http://de.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCsingen_am_Hochrhein

I Büsingen fant vi et helt nybygget B&B der vi tok inn. Men siden Schaffhausen var en koselig by med nydelig promenade ved bredden av Rhinen, syklet en liten kveldstur inn dit og lot oss ruinere på en italiensk restaurant.  Sveits er like dyrt som Norge!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar