fredag 12. oktober 2012

Torsdag – Til nye høyder

Nå er oppstigningen begynt – idag var det fra 580 i Chur til 980 i Andeer – 400 meter på fire mil.  Det gikk bra, mye av stigningen var på god asfaltvei (den gamle riks­vegen) med minimal trafikk – takk til den nye motorveien gjennom dalen.  Imorgen er det 640 meter på 25 kilometer. Men det gikk gjennom et ganske tøft gjel.

Siden vi kom til Ålborg har det vært by etter by og sted etter sted med borg og burg – vi nevner i fleng Viborg, Silkeborg, Padborg, Flensburg, Rendsburg, Hamburg og mange flere.  Idag kulminerte det da vi passerte området Domleschg og som etter sigende skal være det mest beburgede område i hele Europa.  Fra alle fjellsider og småtopper tittet de ned på oss, men vi fikk passere!

Andeer er en koselig liten landsby med små gårdsbruk og forbausende mange hoteller.  Vi bor på Post Hotell som har gitt oss et fint rom, men uten WLAN.  Vi er i det retororomanske området og på husene er det skrevet på dette språket.

Retororomansk er offisielt språk i Schweiz selvom det ikke er så mange som snakker det.  Det dreier seg egntlig om fem ulike dialketer som snakkes i ulike deler av det sydlige Schweiz; sursilvan, sutsilvan, surmiran, puter og vallader.  Fordi det kan gå i baddel med alle disse dialektene, skal uttrykket kaudervelsk ha oppstått - det er ikke noen dialekt, men en herlig blanding av en rekke dialekter.

I kveld spiste vi godt på Post Hotell der vi bodde - de kunne steke lammekjøtt.  Og så hadde de en meget hyggelig servitør som var fra Ungarn og svært språkinteressert - ikke minst da hun hørte vi var fra Norge.  Og imorgen blir det spennende opp til Hinterrhein der vi skal være til lørdag.  Kommer vi oss over fjellet før vinteren kommer - værmeldingen er ikke bare lovende og vi frykter is på veien.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar